Strategia socială pentru comuna Fîntînele, judeţul Mureş

STRATEGIEI DE DEZVOLTARE DURABILĂ

În luna martie a anului 2016 Organizația Caritas Alba Iulia, Departamentul de Asistenţă Socială în cadrul proiectului ”O șansă pentru un viitor mai bun” a organizat un focus grup cu scopul evaluării rezultatelor studiului de analiză a problemelor sociale a comunei Fîntînele. La discuţie au participat reprezentanții primăriei, ai consiuliului local, ai școlii, ai bisericii, lideri sociali, respectiv specialiști în domeniul social.
Au fost prezentate rezultatele studiului social care se bazează pe date obținute prin chestionarea unui număr de 87 de gospodării din comuna Fîntînele, între acestea fiind familii de etnie maghiară și rromă.

Bővebben: Strategia socială pentru comuna Fîntînele, judeţul Mureş

Az elszármazottakkal együtt ünnepeltek Gyulakután

Egyre nagyobb igényeknek próbálnak megfelelni, amikor községi napokat tartanak – összegezte szerkesztőségünknek Varga József polgármester. Úgy tűnik, a hétvégén ez sikerült.

GYULAKUTAI KÖZSÉGI NAPOK

Gyulakuta Község Önkormányzata kilencedik alkalommal szervezi meg a Gyulakutai Községi Napokat, amely idén augusztus 15-e és 16-a között kerül megrendezésre. A sztárfellépők között lehet emlegetni idén Janicsák Vecát, Tolvai Renátát, Zoltán Erikát és Kökény Attilát is.

Gyulakuta vezetősége és lakossága augusztus 14-én, 15-én és 16-án megpihen és ünneplőbe öltözik, ez okból a polgármesteri hivatalban már hónapok óta mindenki szorgos munkába kezdett, hogy egy tartalmas és színes programsorozatot állítsanak össze a helyiek és a vendégek számára. A községi napok már csütörtök este megkezdődnek és egészen vasárnap estig megállás nélkül zajlanak különböző helyszíneken, különböző programokkal. A település legnagyobb eseményéről, amelyet két európai uniós pályázatból és a lelkes támogatók adományaiból sikerült létrehozni, a község vezetőjével beszélgettünk.

 

A képernyőn látható programok közül a péntek és szombat esti koncertek vonzzák majd a legnagyobb tömegeket, tudtuk meg a község polgármesterétől. Péntek este a Bronx együttes lép színpadra, őket követi Balázs Pali és Zoltán Erika fellépése, aztán egy szabadtéri buli Dj Bero közreműködésével. Szombat este már délután öt órától kezdődnek a nagyszínpados programok Mara szereplésével, majd Mr. Kaly fogja szórakoztatni az egybegyűlteket, őt követi Janicsák Veca koncertje, majd Kökény Attila lép színpadra, ezt követően a hazai sztárok következnek László Attila és Tolvai Renáta személyében, végezetül Kozso és az Ámokfutók majd a Groovehouse zárja a koncerteket. A koncertek után tűzijátékkal koronázzak meg a szervezők a községi napokat. A polgármester és az önkormányzat testülete mindenkit szeretettel vár a 2015-ös Gyulakutai Községi Napokra.

 

A gyulakutaiak elégedettek a változással

Nemrég újabb négy utca aszfaltozását fejezték be Gyulakután, de a munkagépek még ott parkolnak a faluközpontban, mivel most a Sport utca korszerűsítése zajlik.

Újabb zöldövezet és szökőkút épült a faluközpontban

Tavaly újabb utcákat aszfaltoztatott le az önkormányzat, valamint a járófelületeteket is a tömbháznegyedben. Felújították a faluközpontban a zöldövezetet, lépten-nyomon új padok, virágok, vezeték nélküli világítótestek, parkolóhelyek vannak. Idén tavasszal folytatták a zöldövezetek felújítását, a tömbháznegyed melletti üzletsor előtti övezetet építették újra, füvesítettek és piskótaköves járófelületeket alakítottak ki, új padokat és világítótesteket helyeztek ki, valamint egy újabb, esténként több színben világító szökőkút is épült. Ottjártunkkor a kivitelező cég munkásai éppen az utolsó munkafázison dolgoztak, a szökőkút köré ülőalkalmatosságot alakítottak ki.


Az utolsó munkafázis folyik a szökőkútnál

A járókelőket arról kérdeztük, mennyire elégedettek a falukép változásával. A szomszédos tömbháznegyedben lakó, névtelenül nyilatkozó idős hölgy nagyon elégedett, örül a község megszépülésének, de nemcsak ő, hanem az egész lakosság. Az ugyancsak névtelenül nyilatkozó gyógyszerésznő is elégedett, szerinte is teljesen megváltozott a falu kinézete az utóbbi időben. A szökőkút elkészítését mindenki jónéven vette, a fiatal hölgy szerint ezután még több kisgyermekes anya jön majd el ide, de az is fontos, hogy van, ahová kiüljenek az idősebbek is délután pihenni, beszélgetni, hiszen a gyulakutaiak számára fontos az, hogy együtt leüljenek és beszélgessenek.

Varga János bácsi a közeli utcában lakik, amely elmondása szerint nagyon el volt hanyagolva. Most le van aszfaltozva, víz, csatorna, gáz van vezetve az egész utcában. „Újra minden szép. Nem csak ott, hanem az egész faluban” – mondta el az idős bácsi.