Kihívás Napja ítéletidővel Gyulakután

Idén egyedül Gyulakuta nevezett be az országból a Kihívás Napja nevű világversenyre, s habár szerdán ítéletidő volt a községben, mégis több százan vettek részt az egész napos programokon.
A rossz idő ellenére is sokan vettek részt a programokon 

A Kihívás napja (World Challange Day) a világ legnagyobb méretű, egy napon át zajló sportrendezvénye, amelyen azonos méretű, 20 ezer lakos alatti települések vesznek részt. A verseny lényege, hogy ki tud az illető településről legtöbb lakost bevonni legalább egy, 15 percig tartó sporttevékenységbe. A vetélkedő 1982-ben indult Kanadában, amikor két szomszédos település méretkezett meg. A mozgalom hamar elterjedt a világban, Magyarországon is igen népszerű, ott már országon belül is megméretkeznek a települések és csak a legjobbak versenyeznek más országok településeivel. Tavaly világszinten 48 millió személy nevezett be. Romániában ez még gyerekcipőben jár, tavaly Gyulakuta és egy déli román kisváros nevezett be, idén már egyedül Gyulakuta képviselte az országot.

Idén is a központi parkban állították fel a regisztrációs sátrat, ahol minden résztvevőnek be kellett nevezni valamely programba. A tevékenységek reggel tíz óra táján kezdődtek és este kilenc óráig zajlottak a település több pontján. A felső tagozatos diákok az iskolaudvaron tornásztak, az alsó tagozatosok és óvodások táncoltak, kör- és stafétajátékokban vettek részt a Moccanj! torna keretében, a kezdeményezéshez a kelementelki iskolások is csatlakoztak. Mások asztaliteniszeztek, fociztak a műfüves pályán, egy csoport elkerékpározott Bordosig, a regisztrációs standnál folyamatosan igénybe lehetett venni a tollasütőket, ugrólabdákat, nagyon sokan az ugrókötelet választották még a felnőttek közül is, volt babakocsi-séta a kismamáknak, de rossz idő miatt a baba-mama torna elmaradt. A gyerekek iskola után is visszatértek a programokra, esőköpenyben és gumicsizmában egész délután ott voltak a felnőttek között. Továbbá egyik nő azt is vállalta, hogy az éppen folyó családi ballagási ebéden résztvevőket is megtáncoltatja, így egyből 120 személlyel gazdagodott a résztvevők listája. De a helyi készruhagyár alkalmazottai is feláldozták a déli cigiszünetüket és a gépek mellett-között negyedórát a tornára szántak.

Tavaly a lakosság 21 százaléka vett részt községszinten, míg a horvát ellenfél, Mali Losin 18, a venezuelai vetélytárs, Puerto la Cruz viszont 66 százalékot mozgósított. Idén csak egy vetélytárs jutott Gyulakutának, a tavalyi horvát település. Mivel szerdán egész nap ítéletidő volt, a tavalyinál kevesebben vettek részt a programokon a Kis-Küküllő mentén, közel 900 személy, így 17,83 százalékot értek el. A hivatalos eredményt várhatóan június 3-án közlik, de a gyulakutaiaknak nem is ez a fontos, hanem a részvétel, és örülnek, hogy új arcokat is láttak a megmozduló tömegben – mondta el a rendezvény kezdeményezője, Máthé Dalma. Szerinte nagyon jól fogadták az új kezdeményezést a helyiek és hatása már megmutatkozott a helyi sportéletben. Jövő évben is beneveznek a versenybe – állítja már most magabiztosan a főszervező, akiről csak dicsérő szavakkal nyilatkozott Varga József polgármester is, aki Dalma mellett köszönetet mondott a GYÖNGY és GYIK szervezeteknek, a Reménység idősklubnak, a Szivárvány tánccsoportnak, valamint minden lakosnak, aki részt vett, szervezett vagy versenyzett ezen a világszintű rendezvényen.