Hetedik alkalommal szerveztek a hétvégén községi napokat Gyulakután. A gazdag és színvonalas rendezvényt az Európai Unió testvértelepülési programja is támogatta.

Díjazták a legjobb borászokat, főzőket, tanulókat és legszebb háztájakat

Pénteken tartották a testvértelepülések találkozóját és a község bortermelőinek versenyét. Szombaton az erdőszentgyörgyi és gyulakutai hagyományőrző Württemberg-huszárok, a mezőcsávási fúvószenekar és népviseletbe öltözött, szekéren felvonuló és táncoló helyi ifjak ébresztették ünnepnapra a falut. Már délelőtt megtelt a tér, a sátrakban a Gyulakutai Ifjak Közössége (GYIK) a tevékenységeit, a nőszervezet a kézimunkát népszerűsítette, a gyerekeket nemezelés, üvegfestés várta, de arcfestés, légvár, vizes medencék is csalogatták őket, míg a felnőtteket a bográcsokban főzött étkek illata, a sörsátrak hűvöse vonzotta a faluközpontba. Varga József polgármester és Borbély László parlamenti képviselő beszéde után az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke, Kovács Levente figyelmeztette az ünneplőket: ezek az alkalmak emlékeztetnek arra, hogy sokkal több van ami összeköt, mint ami elválaszt. Táncaink, kultúránk, nyelvünk összeköt, fontos, hogy ezt a rendezvényt a hagyományőrzés szellemében szervezték, és hogy a sok beruházás mellett az önkormányzat odafigyel a közösség megerősítésére is.

Pétervására és Gyulakuta kapcsolata immár húszéves, és túlmutat a protokolláris találkozásokon, és szeretne hozzájárulni az összetartozáshoz – emelte ki felszólalásában Eged István polgármester, míg az „egyéves testvér”, Tófej elöljárója, Horváth Zoltán azt hangsúlyozta: egy vérből valók és testvérek vagyunk, és ezt köszönik Gyulakutának.

Díjak, elismerések sora

A pénteki községi borversenyre tizenöt borosgazda küldött be 26 kitűnő mintát. Bronzérmet kaptak Tóth Dénes, Varga Dénes, Mitra László, Varga Mózes, Koncz Róbert, Fülöp Zoltán mintái, ezüstöt Tóth Dénes, Császár József, Takács Szabolcs, Varga Károly, Dósa Elek, Magyari Jenő, Tóth Kálmán, Varga Sándor, Ozsváth Imre. Az aranyérmeket Varga Dénes, Dósa Elek és Császár József bora érdemelte ki, míg a Vándorserleg Varga Déneshez került. De nem csak a jó borokat díjazta az önkormányzat, hanem a rajzverseny legjobbjait és a színtízes általánost elért községbeli tanulókat, majd a Virágos Gyulakuta programban a legszebb portákat is: a magánházak között Simó Endre, a tömbházaknál Takács Szabolcs, az intézmények sorában a Fez Alberto KT háza táját találták a legszebbnek.

Fél napon át bulizott és szórakozott a tömeg a színpad előtt

Miután a zsűri végigkóstolta az üstök tartalmát, a főzőversenyben az erdőszentgyörgyi vadásztársaság őzbakpörköltjét találta a legfinomabbnak, de a GYIK-ok „kígyófőzeléke”, a nőszervezet lakodalmas mártása, A Vargák és a SIK krumpli- és babgulyása is szem-szájnak ingere volt, és akinek ez sem volt elég, az ökörsültet is vásárolhatott.

A helyi születésű Péterfi Gyöngyi tanárnő nyugdíjas éveire az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol költőként és előadóművészként ismerik. Családja anyagi helyzete lehetővé tette, hogy az itthoni intézményeknek, szervezeteknek anyagi támogatást nyújtson. Később segítő szándéka az erdélyi magyar értelmiségi réteg felé irányult, egyetemistáknak, orvostanhallgatóknak, mérnököknek adományoz ösztöndíjat. Akciójához számos amerikai magyar (de nem csak) társult, legjelentősebb közülük Bognár Béla támogatása, amelyből évente oszt ki ösztöndíjat itthon – mondta el portálunknak. A hétvégén a gyulakutaiak közül Varga Mátyás, Simon Beáta, Tordai Tünde, Simon Zoltán, Birton Örs, László Botond, Kövecsi Katalin, Ravasz Tamara és a helyi néptáncegyüttes vehetett át kisebb összegeket.

 

Szórakozás a javából

A délután az önfeledt szórakozásé volt: a helyi Reménység szépkorúak daloscsoportja, az iskolások furulyásai, a kis László Botond gitáron kísért dalai teremtették meg a jó hangulatot, majd a marosfelfalui Bíborka és a helyi Szivárvány néptánccsoportok vették birtokba több mint egy órára a színpadot, ezt követően pedig a havadtői iskolások mazsorettcsoportjának zumbája a könnyűzene területére vezetett át. Volt olyan gyulakutai, aki fogadott a polgármesterrel, hogy ha elhozza a faluba Csepregi Évát, ő megállítja a vonatot. De nem ment ki az állomásra, hanem ott volt a tömegben, amikor a Neoton Família két sztárja, Éva és Ádám egy bő órára a színpadra lépett. Elszabadult a karneváli hangulat, hiszen nyár van, s ha szünetel is a gimi, attól még dúl a love story, és ha nincsenek is pálmafák és ez nem Monte Carlo, attól még Sandokan kalózai felhúzták a vitorlákat. S bár Don Quijote rémes dolgokat csinál, miután a Santa Maria fedélzetén felfedezték Amerikát és mielőtt sátrat bontana az őszi szél, holnap hajnalig bulizni kívánt a gyulakutai közönség. És volt is mire, hiszen az est folyamán a heavy metal és a popzene nem hallgatott el, a Chrome, a By the Way, Mely és Mc Bady sorjáztak a színpadon, majd László Attilának ujjonghatott a közönség, és bulizhatott ismét hatalmasat a Desperado dalaira a többezresre gyarapodott tömeg.

A napot tízperces parádés tűzijáték és utcabál zárta, míg vasárnap sportrendezvényekre és a 25 és 50 éve konfirmáltak találkozójára várták a községbelieket. Varga József polgármester örömmel nyugtázta, hogy egy nagyon sikeres rendezvényen vannak túl, és az évről évre színvonalasabb rendezvényekkel örömet szerezhetnek a környékbelieknek. Az elöljáró ugyanakkor köszöni mindenkinek, hogy a nagy tömeg ellenére hihetetlenül civilizált közönség szórakozott a napokon.