Megváltozott a nyáron Gyulakuta képe

Jó iramban haladnak az infrastrukturális befektetésekkel Gyulakuta községben, az idén számos kisebb, de a helyiek számára igen fontos beruházás valósult meg.

Felújították a buszmegállót és a park egy részét

Kelementelkén új óvodában kezdi az új tanévet a negyvenkét kisgyerek, az önkormányzat már bevezette a vizet, villanyt és földgázt, így minden feltétel adott. Az udvart leválasztják az iskolaudvartól, térköves bejárót és parkolót építenek, de saját játszóteret és zöldövezetet is létesítenek az apróságoknak. Havadtőn cserélik a kultúrotthon nyílászáróit, zajlik a belső felújítás, de harminc asztalt és hatvan padot is beszereztek, a bordosi iskolánál is elvégezték az épület külső felújítását és járdát is építettek az udvaron. Kelementelkén saját alapból ravatalozót alakítottak ki, amely nemsokára használatra kerül, és folytatódik az ivóvízhálózat kiépítése. Szeptember folyamán elkezdik saját alapból lefektetni az ivóvíz fővezetékét a gyulakutai Szőlő utcától Havadtőig – sorolta Varga József polgármester az utóbbi időszak munkálatait.

Sokra futotta saját pénzből is

Idén több mint 1100 négyzetméternyi térköves járdát építettek ki Gyulakután a Sport és Posta utcákban, a volt legénylakás környékén és az új lakótelepen. A tavaly magyarországi szakemberek elkészítették a terveket, s az ígérethez híven idén az önkormányzat 1800 négyzetméter felületet javított fel a park egy részén, illetve a távolsági buszmegállóban: térköves járdák, aszfaltozott buszmegálló és gépkocsiparkoló, felfestett forgalmi jelzések fogadják az arra járót, de rendezték a parkot is, padokat és modern világítóberendezéseket szereltek fel.


Hatvan év után ismét aszfaltoztak a tömbháznegyedben

A 18 tömbházlakást magába foglaló központi lakótelepen az 1950-es években végeztek aszfaltozást, azóta nagyon tönkrement a burkolat. A nyár folyamán mintegy 6 ezer négyzetméteren terítettek le új aszfaltréteget a járdákon, utcákon, továbbá forgalmi jelzésekkel látták el ezeket, de a kerékpárosok és gyalogosok számára külön sávot is lehatároltak. Továbbá az egészségügyi rendelő és az inggyár közötti részen 300 négyzetméteres parkolót építettek ki a főút mentén. Mindezeket saját alapból vitelezte ki az önkormányzat.

Mentőövként jött a LEADER

Augusztus elején adták át a LEADER program támogatásával megépített kis műgyepes pályát a községközpontban, jelenleg azon dolgoznak, hogy a szomszédos volt legénylakás épületében öltözőket, tusolókat alakítsanak ki. A teljesen bekerített, éjszakai megvilágítással ellátott sportpálya 45 ezer euróba került, és a községvezetés azt szeretné, ha a gyerekek, fiatalok jól éreznék itt magukat, sokat sportolnának. Az óvodások és iskolások ingyen vehetik igénybe a pályát, mások minimális bérleti díjat fizetnek, nappal 50, éjszaka 60 lejt óránként, ami a legolcsóbb szinte az egész megyében.


Műgyepes pályával gazdagodott a település

Ugyancsak a LEADER támogatásával augusztusban teljes hosszában leaszfaltozták az Állomás utcát, ez 40 ezer euróba került. Jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van a Kertmege, Betonelemgyár, Alsó- és Felső-Felszeg utcák aszfaltozása összesen 1300 méter hosszúságban, amelyet ugyancsak a LEADER programból finanszíroznak majd. És újabb pályázatot is benyújtanak a napokban ugyanerre a programra, hogy a Sport utcát is leaszfaltozhassák. Varga József polgármester nagyon reméli, hogy még az őszi fagyos időszak beállta előtt sikerül ezeket kivitelezni, ezzel már tíz utca kapna aszfaltszőnyeget két év alatt, így már csak három maradna egyelőre szilárd burkolat nélkül.

Gligor Robert Laszlo