Fürge GYIK-ok Gyulakután

A helyi ifjúság összekovácsolása céljával jött létre tavaly nyáron a Gyulakuta Ifjúsági Közössége (GYIK) nevű szervezet, azóta tevékenységei bebizonyították: igény is van rá, és egyik aktív szervezője is a helyi közösségi életnek.

Tavaly augusztus 25-én beszélgetésre hívta Gyulakuta ifjúságát Varga József polgármester, ahol találkozhattak a balavásári, nyárádszeredai, szovátai, erdőszentgyörgyi ifjúsági szervezetek vezetőivel. Az addig szervezetlen községi ifjúság egy hét múlva már alakuló ülést is tartott és megválasztotta vezetőit, Fülöp Róbertet, Orbán Istvánt és Orbán Ildikót. Bár addig is részt vettek különböző helyi rendezvényeken, nem volt még egységes szervezetük. Az elmúlt bő egy év alatt nemcsak hivatalosították egyesületüket, hanem aktív és hasznos részesei lettek a község mindennapjainak.

Sikeres tevékenységek

Tavaly szeptember végén több éves kihagyás után ismét megszervezték a szüreti bált Gyulakután. Máté Melinda 21 pár ifjúnak tanította be a csősztáncot, és a rendezvény hatalmas sikert aratott, mintegy félezer belépőt váltottak az érdeklődők. Az egyesület tagjai adventi vásárt is szerveztek, a tagság által készített karácsonyi díszek eladásából befolyt összeget felhasználva a község legidősebbjeit látogatták meg ajándékcsomagokkal. „Nagyon sokat jelentett nekünk, láttuk rajtuk az örömöt, hogy valaki rájuk is gondolt” – mondta el szerkesztőségünknek a hetven aktív tagot számláló egyesület elnöke, Fülöp Róbert.

Februárban farsangi alakoskodást és felvonulást szerveztek, a lakosság ugyancsak örült, hogy ezt a szokást is felelevenítették, és a kapukba kiállva várta mindenki a maskarás menetet. A tavasz folyamán takarítási akciót szerveztek, de csak néhány zsáknyi hulladékot találtak, azt is főleg a temető közelében. A Communitas Alapítványhoz három pályázatot nyújtottak be, ebből kettőre támogatást is nyertek. Így június 1-jén sikeres gyermeknapot szerveztek, ahol több mint száz gyereket szórakoztattak zenés-táncos tevékenységekkel, kézműves és egyéb foglalkozásokkal. Szeptember végén ismét megszervezték a szüreti bált, ekkor is több mint háromszáz belépőt értékesítettek.

„Jó GYIK-nak lenni!”

A szervezetnek sikerült közösséggé kovácsolni a gyulakutai és a községi fiatalokat. Kacsó Berni azt állítja: ez olyan közösség, amelyhez szívesen tartozik, hiszen együtt sok mindent elértek már, számítanak egymásra, segítenek másokon és próbálnak egyre több élményt szerezni nemcsak maguknak, hanem a községnek is. „Ezért jó GYIK-nak lenni!” – tette hozzá a lány. Botos Attila számára a GYIK egy közösséghez való tartozást, más személyekkel való kapcsolattartást jelent, és „véleményem szerint jó ilyen közösséghez tartozni, mint a GYIK.”

A szervezet létrehozását kezdeményező Varga József polgármester csupa elismerő szavakkal szólt a GYIK-ról, amely azóta a község egyik „alappillére” lett. „Ebben az ifjúságban rengeteg energiatartalék van, a szívükben-lelkükben határtalan megvalósítási vágyat hordoznak. Mindenütt ott vannak, jól gondolkodnak, minden héten összegyűlnek a kultúrotthonban vagy az önkormányzati székházban, jelenleg már a karácsonyi tevékenységük tervezése zajlik, hogy mit csináljanak, és milyen karitatív akcióra fordítsák pénzüket – mondta el elégedetten az elöljáró, aki arra is büszke, hogy a GYIK jóval hamarabb bejegyzésre került, mint a környéken évek óta létező ifjúsági szervezetek egyike-másika.